تبدیل برق متناوب به مستقیم

تبدیل برق متناوب به مستقیم

- مشکلات برق شهری
- پارازیت خط
- اختلال الکترومغناطیسی (EMI)
- افزایش ولتاژ لحظه‌ای (Surge)
- اثرات ناشی از رعد‌و‌برق به خط
- افت ولتاژ لحظه‌ای (sag)
- قطع برق-خاموشی (blackout)
- افت طولانی ولتاژ (brownout)
- نوسانات فرکانسی
- اعوجاج ناشی از سوییچینگ (Switching transient)
- افزایش سریع و ناگهانی ولتاژ
- هارمونیک

الکتریسیته هایی که شرکت برق توزیع می کند به شکل جریان متناوب است درحالیکه برق مورد نیاز تجهیزات داخلی کامپیوترها ازنوع مستقیم میباشد.
 
 
بنابراین اصلی ترین عملکرد منبع تغذیه یک رایانه باید تبدیل برق AC به DC باشد تا تجهیزات داخلی کامپیوتر بتواند از آن استفاده کند. درواقع این دستگاه معمولاً سطوح مختلفی از ولتاژ را برای استفاده بخشهای مختلف کامپیوتر فراهم می سازد. درحالیکه تقریباً تمام وسایل خانگی ازبرق AC استفاده می کنند، خیلی ازدستگاهها عملاً برای تجهیزات داخلی خود برق DC لازم دارند. به عنوان نمونه هایی از این دستگاهها میتوان منشی های تلفنی، انواع تجهیزات صوتی، بعضی ازانواع شارژرباتری و دردنیای کامپیوترغالب پرینترها، مودمهای خارجی (external) واکثر تجهیزات جانبی را نام برد.
 
دوشاخصی که نشان میدهد یک وسیله ازبرق DC دردرون خود استفاده میکند یکی توانایی دستگاه برای کار با باتری ودیگری حضوریک منبع تغذیه درمجاورت آن برای دادن انرژی میباشد. وسایل کوچک دوشاخه داری برای اتصال به پریز برق شهر به نام آداپتور وجود دارند که گاهی به منظور تغذیه این تجهیزات استفاده می شوند. اینها علاوه بر دوشاخه سر دیگری برای اتصال به دستگاه مورد نظردارند و برخی اوقات غربی ها آنهارا “زگیل دیوار” می نامند زیرا به این منظور طراحی شده اند که همواره به پریز دیوارآویزان باشند. آداپتورهای AC درواقع برق AC شهر را به برق DC مورد نیازبرای دستگاه تبدیل میکنند.
 
اختلاف بین این آداپتورها با تامین کننده برق DC موجود درکامپیوترشما درطراحی آن میباشد. آداپتورهای AC ازانواع تامین کننده های خطی میباشند، ارزان هستند وساخت آنها ساده است. اشکال عمده آنها این است که اتلاف انرژی چه درآنها و چه درتثبیت کننده های داخلی تجهیزات مصرف کننده از آنها به شدت زیاد است ومعمولاً بیش از50% انرژی ورودی به آنها بصورت گرما تلف می شود و شما میتوانید با لمس آداپتورهنگامی که مشغول کار است آنرا حس کنید. اکثر آنها چنان داغ می شوند که نمیتوان به آن دست زد و این پدیده یعنی هدر رفتن انرژی الکتریکی. این میزان تلفات برای وسایل کوچک قابل چشم پوشی است ولی برای یک منبع تامین انرژی کامپیوترغیرقابل قبول میباشد.

 

آداپتورهای تبدیل برق متناوب به مستقیم

 

به جای یک طرح خطی، کامپیوترها از سیستم تامین انرژی سوییچینگ با ولتاژ ثابت استفاده می کنند.
توضیح جزییات چگونگی کارکرد این سیستم مستلزم شرح طولانی و خسته کننده ای است که ذکر آن در اینجا ضروری نیست ولی بطور خلاصه سیستم تامین انرژی سوییچینگ ازیک سوییچ ترانزیستوری و یک حلقه بسته بازخورد داربرای تولید برق DC تنظیم شده ومناسب، بدون توجه به باری که برروی آن است استفاده میکند. دراین حالت فقط میزانی از برق AC مورد استفاده قرارمی گیرد که برای تامین بار DC که از دستگاه تغذیه کشیده می شود لازم است.

 

تبدیل برق متناوب به مستقیم

 

مزیت اصلی یک سیستم تامین انرژی سوییچینگ نسبت به نوع خطی آن این است که راندمان بسیاربیشتری دارد. وقتی شما با صدها وات انرژی سروکار دارید این موضوع نسبت به زمانیکه درمورد یک سیستم منشی تلفنی صحبت می شود ازاهمیت بیشتری برخوردار است. مزیت بعدی این است که چون تمام گرمای تولید شده درمنبع تغذیه باید توسط سیستم خنک کننده کامپیوتر خارج شود، بنابراین سیستمهای با راندمان بیشتر، گرمای کمتری را برای خروجی هوای کامپیوترفراهم میکنند.
 
عیب اصلی سیستمهای تامین انرژی سوییچینگ اینست که آنها دردرون خود سیگنالهایی با فرکانس بالا (بعنوان بخشی ازفرآیند تبدیل) تولید می کنند که می تواند به صورت تشعشع از کامپیوترخارج شود وموجب اختلال درتجهیزات الکترونیکی داخل و یا خارج کامپیوتر شود. به همین خاطراست که معمولا سیستم تامین انرژی کامپیوتر جهت حفاظت بیشتر از تشعشع درون جعبه های فلزی قرار می گیرند.
 
ضریب قدرت یک وسیله به معنای نسبت بین انرژی واقعی که دستگاه مصرف میکند به شدت جریان و ولتاژی که آن راتغذیه می کند می باشد. منابع قدرت قدیمی ضریب قدرتی بین 0.5 تا 0.7 دارند. ضریب قدرت بخصوص برای تعیین اندازه توان UPS و منابع تغذیه ای که مجموعه های بزرگتررا تحت پوشش قرارمیدهند اهمیت دارد. برخی منابع تغذیه جدیدتربخصوص آنهایی که برای سرورها مورد استفاده قرارمی گیرند – به جز مدل های چینی ارزان قیمت- شامل تجهیزات اضافه ای جهت اصلاح ضریب قدرت میباشند. این وسایل منابع تغذیه با ضریب قدرت اصلاح شده نامیده می شوند ودارای ضریب قدرتی نزدیک به عدد یک میباشند.
 
منابع تغذیه با ضریب قدرت پایین اگربه تعداد زیاد مورد استفاده قرارگیرند موجب بروزمشکلاتی دربرخی تجهیزات الکتریکی و شبکه توزیع برق می گردند. دربرخی نقاط جهان، شرکتهای توزیع برق جریمه هایی را برای مصرف کننده های عمده ای که بارزیادی را با ضریب قدرت پایین به شبکه تحمیل می کنند، درنظرمیگیرند اگرچه این موضوع برای یک مصرف کننده کامپیوتر خانگی جای نگرانی ندارد.



مطالب مرتبط:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

شرکت تحقیقات الکترونیک فطروسی